fbpx
The Peaks of the Balkans: Europa’s mooiste wandelroute

The Peaks of the Balkans: Europa’s mooiste wandelroute

door Travelbase

The Peaks of the Balkans: Europa’s mooiste wandelroute

Ver weg van de druk begane paden van alledaagse wandelbestemmingen onthult zich een uitzonderlijke route die je langs de hoogste toppen, diepste kloven en meest afgelegen dorpjes voert. Deze streek is doordrenkt met een rijke geschiedenis en culturele verscheidenheid, omhuld door een ongerepte wildernis die elders zelden te beleven is. Maak kennis met The Peaks of the Balkans: Europa’s mooiste wandelroute.

The Peaks of the Balkans: Europa’s mooiste wandelroute

Het hart van de Balkan regio 

Wie voet zet op The Peaks of the Balkans, ontdekt meteen dat het een trektocht is die verder gaat dan geweldige uitzichten en uitdagende paden. Dit ultieme hikers walhalla ontvouwt zich in het hart van de Balkan, tussen de drie buurlanden Albanië, Kosovo en Montenegro. 

Wat deze route zo bijzonder maakt, gaat verder dan alleen maar pittoreske uitzichten en uitdagende paden. Hier smelten culturen samen te midden van ruige bergen, groene valleien en charmante dorpen. De lokale bevolking begroet je met open armen, deelt inspirerende verhalen over hun levenswijze en laat je proeven van heerlijke traditionele maaltijden.  

Verwacht daarnaast ongerepte wildernis op elke hoek, waardoor je tijdelijk van de digitale snelweg afgaat. Ver van de gebaande paden biedt The Peaks of the Balkans een authentieke en ongerepte ervaring die zeldzaam is in de hedendaagse drukke wereld. Hoe je deze geweldige route kunt bewandelen? Met The Balkan Trail

The Peaks of the Balkans: Europa’s mooiste wandelroute
The Peaks of the Balkans: Europa’s mooiste wandelroute

The Balkan Trail: dag voor dag 

Dag 1: Amsterdam – Tirana

Je reis begint op Schiphol, vanwaar je direct naar de hoofdstad van Albanië, Tirana, vliegt. Eenmaal geland, staat er een shuttle paraat om je naar je accommodatie in de stad te brengen. Laat de avond in het schitterende stadscentrum van Tirana het startsein zijn voor je ultieme avontuur.

Dag 2: Tirana – Basecamp Theth

Na een goede nachtrust heb je ’s ochtends nog wat tijd om Tirana te verkennen. Vervolgens neemt de shuttlebus je mee naar het beginpunt van de trail en het basecamp in Theth. Deze schilderachtige, 5 uur durende rit dompelt je direct onder in de natuurlijke pracht van Albanië. Bij aankomst in Theth word je verwelkomd door de traditionele levensstijl en gastvrije families, zoals die van Alvaro. Geniet van een kennismaking met de lokale cultuur en een heerlijke maaltijd rond het kampvuur.

The Peaks of the Balkans: Europa’s mooiste wandelroute

Dag 3: Basecamp Theth – Valbona

Vandaag betreed je een van de populairste routes van de Peaks of the Balkans, een prachtige tocht van 11,6 kilometer. Op hoogtes boven 1800 meter ontvouwt zich een adembenemend panorama met ruige bergen, majestueuze pieken, besneeuwde landschappen en weelderige bossen. De Valbona-pas biedt een fenomenaal uitzicht op de Valbona-vallei en Maja e Jezerces, de op twee na hoogste berg van Albanië. Na de afdaling kun je je voeten een welverdiende pauze geven, terwijl het lokale busje je terugbrengt naar Valbona. 

Dag 4: Valbona – Doberdol

Tijdens de 15,4 kilometer lange hike van dag 4 doorkruis je de traditionele herdersdorpjes Ceremi en Dobërdol, die enkel in de zomer bewoond zijn. In deze idyllische setting lijkt de tijd stil te staan: de lokale bevolking leeft nog steeds in harmonie met de natuur, zoals ze dat al vele jaren doen. Onderweg kun je smullen van wilde bosvruchten, de diversiteit van het plantenleven bewonderen en het uitzicht koesteren op de 2.534 meter hoge Mt. Kolata. ‘s Avonds verwelkomt Bashkimi en zijn familie je met een heerlijke maaltijd en verhalen rond het kampvuur over het seizoensgebonden herdersleven. 

Dag 5: Doberdol – Plav

Bereid je voor op een stevige wandeling, want deze dag staat in het teken van een uitdagende klim naar de Taljanka Peak, het iconische drielandenpunt. Hier geniet je van een panoramisch uitzicht op een weelderig groen paradijs en het imposante Karanfil-massief. Terwijl je afdaalt naar Lepushe, ondergaat het landschap een indrukwekkende transformatie, waarna je schilderachtige bergdorpjes bereikt. Na de inspannende 17,3 kilometer hike verdien je zeker een drankje bij een lokaal barretje, gevolgd door een verfrissende duik in het prachtige meer bij het guesthouse in Plav.

Dag 6: Plav – Vusanje

Vandaag leg je een afstand van 15,3 kilometer af, van het meer van Plav naar het pittoreske Vusanje. Het begin van de wandeling voert je omhoog over een breed wandelpad. Eenmaal boven aangekomen, word je beloond met een panoramisch uitzicht, met aan de ene kant het meer van Plav en aan de andere kant de majestueuze Accursed Mountains. Op de top smul je van een stevige lunch, waarna de afdaling naar Vusanje begint. Bij aankomst in Vusanje zet je jouw tent op naast de betoverende Grla-waterval. Sweet dreams!

Dag 7: Vusanje – Theth

Vanuit het pittoreske Vusanje trek je naar de grand finale van The Balkan Trail. Het pad slingert door het ruigste deel van de Accursed Mountains, langs de adembenemende Ropojana Vallei en over de grens naar Albanië. Daarna staat je een steile afdaling te wachten richting Theth, dat door velen wordt beschouwd als het kroonjuweel van The Peaks of the Balkans. 

Dag 8: Basecamp Theth – Tirana Airport

Na je epische avontuur door The Peaks of the Balkans is het tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld. Laat de herinneringen nog even bezinken terwijl je de weg naar huis inslaat.

Buitengewone wandelavonturen 

The Peaks of the Balkans is Europa’s best bewaarde geheim onder de wandelroutes. Ver weg van alledaagse paden, leidt deze buitengewone route je langs majestueuze pieken, diepe kloven en afgelegen dorpen. Let’s go, een onvergetelijke ervaring staat op je te wachten i—n de Balkan! 

Op zoek naar meer adembenemende wandelavonturen? Bekijk dan ook ‘De 5 mooiste hiking trails in Europa’. 

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.