fbpx
Wildlife in Zweden: tips voor de meest bijzondere ontmoetingen

Duurzaam wildkamperen in Zweden: tips & tools

door Canoe Tripper Irolt

Duurzaam wildkamperen in Zweden: tips & tools

Je ritst ’s ochtends je tent open en het eerste wat je ziet is een eekhoorntje dat vrolijk ronddartelt om zijn voedselvoorraad bij elkaar te sprokkelen. Op de achtergrond zie je een uitgestrekt meer dat de felgekleurde lucht weerspiegelt in het rimpelloze oppervlak. Dát is wildkamperen in Zweden, en ik maakte het allemaal mee tijdens mijn Canoe Trip. Omdat het wel de nodige voorbereiding vergt, deel ik mijn belangrijkste tips & tools om duurzaam wildkamperen in Zweden onvergetelijk te maken.

Wildlife in Zweden: tips voor de meest bijzondere ontmoetingen

Geniet van het Allemänsrätten

De natuur is niet het enige wat kamperen in Zweden zo magisch maakt. Een andere belangrijke reden is ‘Allemänsrätten’. Dat klinkt als een knaagdierencollectie bij Ikea, maar het betekent ‘allemansrecht’, een belangrijk onderdeel van de lokale levensstijl. Het houdt in dat je in Zweden in principe overal je tentje mag opzetten, bessen mag plukken (please kijk wel goed naar wát je plukt), of een verfrissende duik kan nemen in één van de tienduizenden meren.

Weg van de bewoonde wereld

Het allemansrecht maakt het dus mogelijk om op de meest waanzinnige en ongerepte locaties te overnachten, maar er zijn uiteraard wel een paar voorwaarden. Zo moet je erop letten dat je je tent niet neerzet op privé-eigendom. Met bordjes wordt in de meeste gevallen duidelijk gemaakt wanneer je ergens niet mag kamperen. Staat er geen bordje maar twijfel je? Vraag dan eerst even toestemming aan de eigenaar. Als je wegblijft bij huizen en landbouwgrond zit je in principe altijd goed, al moet je na 24 uur wel weer naar het volgende droomplekje vertrekken.

Wildlife in Zweden: tips voor de meest bijzondere ontmoetingen
Wildlife in Zweden: tips voor de meest bijzondere ontmoetingen

De kano als ultieme vervoersmiddel

In Zweden kan je wildkamperen met een camper, te voet óf met een kano. Als onderdeel van mijn treinreis door Scandinavië, koos ik voor The Canoe Trip. Het mooie van deze onvergetelijke kanotocht is dat je met een kano op plekken komt die je met een camper of auto nooit kan bereiken. Naast dat de Zweedse meren letterlijk schitterend zijn, kom je dus ook op de prachtigste en meest ongerepte wildkampeerplekken.

Rondom veel meren vind je bovendien prachtige shelters. Dat zijn houten schuilplaatsen waar je kunt overnachten en die meestal zijn voorzien van een vuurplaats, om het idyllische plaatje helemaal compleet te maken.

Wildlife in Zweden: tips voor de meest bijzondere ontmoetingen
Wildlife in Zweden: tips voor de meest bijzondere ontmoetingen

Zorg voor goed materiaal

Goede uitrusting is het halve werk. Je moet in Zweden rekening houden met verschillende weersomstandigheden, dus het laatste wat je wil is je zorgen maken over de kwaliteit van je spullen. Dat geldt voor zowel je (wandel)kleding als je tent.

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat een tent makkelijk op te zetten is, compact en lichtgewicht is én veel verschillende weersomstandigheden kan doorstaan, jarenlang. Dus geen festivaltentje die je na één jaar bij het vuilnis zet, want daar is natuurlijk niets duurzaams aan. Ik ben zelf groot fan van de MSR Hubba Hubba, maar mocht je nog niet zeker weten of je vaker gaat (wild)kamperen, dan kun je natuurlijk ook spullen lenen of huren. Ook bij The Canoe Trip kan je eenvoudig betrouwbaar kampeermateriaal bijboeken, ideaal!

Wat je verder nog moet weten

Het soort wasmiddel, zeep, of douchegel dat je meeneemt op vakantie is waarschijnlijk niet iets waar je normaal gesproken bij stilstaat. Bij wildkamperen is dit wel belangrijk om te doen omdat de zeep in de natuur achterblijft. Zorg er dus voor dat je producten gebruikt die biologisch afbreekbaar zijn. Zelf gebruik ik het liefst de Wilderness Wash van Sea to Summit. Deze zeep is naast milieuvriendelijk ook multifunctioneel en kan gebruikt worden voor zowel persoonlijke verzorging, afwas als het wassen van je kleding.

Ook voor simpele en onmisbare dingen als toiletpapier en muggenspray  zijn biologisch afbreekbare varianten. Al deze producten zijn te vinden bij de standaard outdoorwinkels. Zo kom je weer in verbinding met de natuur, terwijl je er een minimale impact op hebt.

Een oogverblindende bucketlist-ervaring

Wildkamperen in Zweden is dus een absolute aanrader. Als je je goed voorbereidt, is het de perfecte manier om te ontsnappen aan je drukke dagelijkse bestaan en weer even één te worden met de natuur. De ultieme manier om kennis te maken met wildkamperen in dit Scandinavische paradijs, is wat mij betreft om The Canoe Trip te kiezen als je volgende zomerbestemming.

Met deze zevendaagse kanotocht ga je volledig into the wild en kan je complete rust vinden, maar ben je tegelijkertijd verzekerd van de beste kampeerspots en de mooiste routes zonder dat je je verdwaald of alleen hoeft te voelen. Doordat je je geen zorgen hoeft te maken over kookspullen of maaltijden (je kan een súpercomplete food pack boeken), is het de meest zorgeloze manier van wildkamperen in hét kanogebied van Zweden.
Of je nu een sportieveling bent of juist een week wil ontspannen, ga het vooral ervaren! No pun intended.

Wildlife in Zweden: tips voor de meest bijzondere ontmoetingen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.