fbpx

Duurzaam reizen: hoe maken we onze vakanties ecologischer?

door Travelbase

Duurzaam reizen: hoe maken we onze vakanties ecologischer?

Reizen geeft je zuurstof, het herbront je energie en maakt je gelukkig. Belangrijk dus! Maar ook het klimaat en de impact van ons reisgedrag op onze dierbare planeet, ligt ons nauw aan het hart. Het goede nieuws is dat de avontuurlijke manier van reizen bij Travelbase over het algemeen een kleinere impact heeft dan bijvoorbeeld cruises of all-in vakanties. Toch is het belangrijk om stil te staan bij onze impact op de planeet. Wat kunnen wij doen om onze vakanties ecologischer te maken? Hoe zetten wij in op duurzaam reizen? Een kleine handleiding.

Stomende ontwikkelingen

Reizen heeft momenteel helaas nog een stevige impact op het klimaat. Vooral het gekozen transport maakt een groot deel uit van je ecologische voetafdruk. Ook de afstand van je trip is van belang: hoe meer kilometers je aflegt, hoe groter de uitstoot. Hoe kunnen onze vervoersmiddelen natuurvriendelijker worden?

Vliegtuigen hebben kerosine nodig om te vliegen. Door de verbranding van deze fossiele brandstof komt er veel CO₂ in de lucht en ontstaat het zogenaamde broeikaseffect. Maar kunnen we dan geen andere brandstof gebruiken, horen we je vragen? Wel, in de luchtvaartwereld is de zoektocht naar natuurvriendelijke oplossingen volop aan de gang. Maak bijvoorbeeld kennis met Sustainable Aviation Fuel (SAF), gemaakt uit duurzame bronnen zoals afgewerkte olie (vb.frietvet) of bos- en landbouwafval. Het gebruik van SAF kan maar liefst 75% van de CO₂ -uitstoot voorkomen! Helaas is SAF nog niet in grote hoeveelheden beschikbaar en daardoor tot drie keer duurder dan kerosine. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Een duurzaam alternatief om op je bestemming te geraken: de trein. Je reist comfortabel van centrum naar centrum (eigenlijk heeft toch niemand de luchthaven als definitieve bestemming) en je vakantie kan zo ineens beginnen. Spoorwegen zetten dan ook alles op de rails om snellere en betere treinverbindingen te creëren, zodat je binnenkort voor je reis makkelijk van A naar B kan sporen.  

Op reis met de elektrische auto (en dan nog liefst eentje op volledig groene stroom) is uiteraard ook een pak minder vervuilend dan rijden op benzine of diesel. Je reist ook sowieso goedkoper en heerlijk comfortabel. De afstanden die deze auto’s kunnen afleggen zijn ondertussen al flink uitgebreid én het aantal laadpunten tot aan je bestemming stijgt elk jaar. Europa telt momenteel al een half miljoen laadpalen, waarvan 9000 snelladers. 

Of wat dacht je van een tripje naar Zweden met de Canoe Trip bus? Samen op weg naar je vakantiebestemming is ecologischer dan apart en, laat ons eerlijk zijn, ook gewoon gezellig! Eens aangekomen, begint een unieke ervaring van zeven dagen peddelen door één van de meest ongerepte natuurgebieden van Scandinavië. Ecologisch en onvergetelijk.

Travelbase: maximaal genieten, minimale impact

Wat doen wij, als Travelbase, om de impact van onze reizen op het klimaat zo minimaal mogelijk te houden? Een overzicht.

1. Het hoeft lang niet altijd ver weg te zijn

Wij leggen eerst en vooral de focus op reizen binnen Europa, en zelfs steeds vaker in eigen land of buurlanden. Want je hoeft helemaal niet ver te reizen om een groot avontuur mee te maken!

2. Leave no trace

Eens op de bestemming, investeren we zo veel mogelijk in duurzame materialen, duurzame vormen van transport en minimaliseren we ons afval. We hanteren hierbij het leave no trace principe: geen sporen nalaten is een verantwoorde manier om op pad te gaan met respect voor mens en natuur. 

3. Samenwerken met lokale partners

Verder werken we steeds samen met lokale partners om op hun kleinschalige accommodaties of campings te verblijven, en om met hen activiteiten, vervoersmiddelen en excursies aan te bieden.

4. Alternatieve transportmogelijkheden

We proberen daarnaast om in te zetten op verschillende transportmogelijkheden en het aantal bestemmingen waar je enkel per vliegtuig naartoe kan sterk te beperken.

5. Bijdragen aan klimaatprojecten

We informeren je steeds over de impact van je keuze. Boek je een trip bij ons, dan kan je ook heel makkelijk bijdragen aan een klimaatproject om de CO2-uitstoot van het gekozen transport in balans te brengen, dankzij onze samenwerking met GreenTripper. Deze organisatie berekent de uitstoot van onze reizen en  berekent hoeveel we in ruil moeten bijdragen aan een klimaatproject als Wildlife Cambodia om de voetafdruk van elke reis weer in balans te brengen. Na je bijdrage krijg je zelfs een officieel carbon credit certificaat toegestuurd.

Naast het transport naar je bestemming, heeft je reis ook een beperkte impact ter plaatse door bijvoorbeeld het gebruik van shuttles of ander transport ter plaatse, alsook de accommodaties. Travelbase verbindt zich ertoe om zelf een extra bijdrage te doen aan Greentripper, waarmee de emissies hiervan 100% voor jou gereduceerd worden. Zo gaan we samen voor een zo groot mogelijke positieve impact en tegelijk een zo klein mogelijke invloed op het klimaat.

6. Bekijk de impact van elke reis 

Sinds 2024 is aan elke Travelbase reis een “Sustainability Level” of duurzaamheidsniveau toegekend. Deze bestaat uit maximaal 6 badges, waarbij elke badge gekoppeld is aan een positieve eigenschap van de reis. Zo kun je beter beoordelen wat de impact is van jouw reis.

Bij je volgende reis zal je dus kunnen zien aan welke eigenschappen ze voldoet: 

 • Beperkte uitstoot op locatie:
  Tijdens de reis is de ecologische voetafdruk beperkt tot minder dan 0,04 tCO2e (ton CO2 equivalent). Dit wordt berekend door Greentripper.
 • Dichtbij huis:
  De gemiddelde afstand die deelnemers afleggen om op deze bestemming te komen is minder dan 500km.
 • Goed voor de lokale community: 
  Voor de organisatie van deze trip wordt voornamelijk samengewerkt met lokale partners om overnachting, transport en activiteiten te voorzien.
 • Draagt bij aan gecertificeerd klimaatproject
  Deze trip draagt bij aan het gecertificeerd klimaatproject “Wildlife Cambodia” van Greentripper en faciliteert deelnemers om dit ook te doen om de uitstoot van hun transportmethode in balans te brengen.
 • Geen vliegtuig nodig
  Het merendeel van de reizigers komt met de bus, auto of met openbaar vervoer.
 • Steunt lokaal goed doel
  Deze trip besteedt een deel van de inkomsten aan het steunen van de lokale community of een ander goed doel ter plaatse.

Wat kan je zelf doen om duurzamer te reizen?

Mag ik dan helemaal niet meer vliegen of reizen? Natuurlijk wel! Zoals altijd zijn er twee kanten aan het verhaal.

Naast de boost voor je mentale gezondheid en de levensvreugde die reizen met zich meebrengen, heeft je vakantie nog meer positieve impact. Een groot deel van de wereldbevolking is namelijk economisch afhankelijk van het toerisme. Zonder reizigers, geen inkomen. Het toerisme zorgt voor werkgelegenheid en is een middel om unieke culturen te beschermen en werelderfgoed te onderhouden. 

TIP: Take… it… slow!

Langzaam reizen helpt om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Vertragen is daarbij niet enkel een geschenk voor de natuur maar ook voor jezelf. (link leggen naar blog 12 voordelen van reisavonturen in de natuur?) Ontdek schoonheid in kleine dingen en geniet van een diep gesprek met locals. Je zal merken dat het een hemels gevoel geeft om niet van de ene hotspot naar de andere te moeten rushen om een lijstje af te werken. Neem je tijd, verken die plek met je volle focus en geniet zo intenser van elk moment.  

Neem samen de auto

Een roadtrip maken is ook een slimme optie als je met meerdere mensen reist: vrijheid troef door het zelf rijden en tegelijk met minimale vluchten ter plaatse geraken, ideaal. De bestemming is trouwens  slechts een klein stukje van de reispuzzel, onderweg zijn is dat ene land écht zien, horen en proeven. Jouw verplaatsing van A naar B wordt zo een unieke belevenis met anekdotes die je nog lang zullen bijblijven.

Haal je wandelschoenen boven

Wil je op reis met nog minder impact op de natuur? Verken een land dan eens te voet! Hike door adembenemende landschappen, helemaal een met de natuur. Lees meer over onze trails, pak je rugzak en stap in de reis van je leven.

Blijf wat langer

Nog een niet onaangename oplossing: langer blijven! Minder vakantiehoppen betekent relatief minder CO2-uitstoot, laat je dus uitgebreid herbronnen én geniet van een diepere band met je bestemming.

Niet minder, maar anders reizen dus. De wereld wacht op jou!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.