fbpx
Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes

Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes

door Travelbase

Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes

Guatemala is dé bestemming bij uitstek voor een onvergetelijk backpack avontuur. Trotseer de wilde jungle, beklim een actieve vulkaan en geniet van vele waterparadijzen. Smeer je kuiten al maar in en maak je klaar om een van de mooiste landen van Midden-Amerika te ontdekken. Maar wat is nu de beste periode om de verborgen schatten van Guatemala te ontdekken? Welke plekjes moet je zeker zien op deze buitengewone reis? Wij zochten het voor jou uit.

Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes

Wat is de beste reistijd voor Guatemala?

Guatemala wordt niet voor niets het Land van de Eeuwige Lente genoemd. Gedurende het hele jaar zijn er geen grote temperatuurverschillen en blijft het zelfs in de winter rond de 25 graden. (Daar kunnen wij alleen maar van dromen!)

Het land heeft een tropisch klimaat met over het algemeen twee seizoenen, het regenseizoen, waarin je heel wat buien kan verwachten, en het droge seizoen.

Je ontdekt Guatemala het beste tijdens het droge seizoen, van november tot april. In deze periode geniet je van een aangenaam klimaat en is het ook minder toeristisch.

Niet te missen hotspots

Tijdens jouw reis wil je natuurlijk zoveel mogelijk reiswensen van jouw bucketlist schrappen. Daarom lijsten we voor jou een aantal must-see plekjes op.

De warmwaterbronnen van Finca El Paraiso

Kom helemaal tot rust in de prachtige warmwaterbronnen van Finca El Paraiso. Op verschillende plekken geniet je hier van water dat natuurlijk verwarmd wordt door vulkanische activiteit. Zoek ook de waterval op die wel 12 meter hoog is. Je verwacht het misschien niet, maar zelfs deze is heerlijk warm. Een unieke ervaring, dat is zeker!

Genoeg ontspanning gehad en klaar voor wat avontuur? Beklim de waterval en loop via een paadje naar het begin van de warmwaterbron. De echte waaghalzen onder ons kunnen vanaf hier een sprong wagen van de waterval.

De Mayastad Tikal

Als je naar Guatemala gaat, is Tikal een must-see op je lijstje. Het is één van de grootste Maya-steden ter wereld en is gelegen in het midden van de jungle. De stad is een echt archeologisch wonder met wel duizenden bouwwerken. Aarzel niet om de 42 m hoge tempeltrappen te beklimmen en te genieten van het adembenemende uitzicht.

Naast de prachtige tempels en paleizen is het ook het ultieme paradijs voor natuurliefhebbers. Geef je ogen de kost en bewonder de vele wilde diersoorten zoals brulapen, toekans, neusberen en vogelspinnen die de stad bewonen.

Nog een tip: ga vroeg uit de veren en bezoek Tikal in de vroege uurtjes. Het is wondermooi om de Mayastad te bewonderen tijdens zonsopgang en het is ook het meest rustige moment van de dag.

Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes
Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes

Het waterparadijs Semuc Champey

Het warme klimaat van Guatemala vraagt regelmatig om een verfrissing. Er is geen betere plek om die te vinden dan in het adembenemende natuurgebied Semuc Champey. 

Maak een eerste kennismaking met het prachtige gebied en wandel naar El Mirador. Vanaf daar word je betoverd door het prachtige uitzicht over de vallei en vang je alvast een glimp op van de betoverende natuurlijke zwembaden.

Na deze stevige inspanning, is het tijd voor een heerlijke plons in het water. Dompel je onder in deze sprookjesachtige omgeving en dobber in het helderblauwe water, spring van de verschillende watervalletjes of zwem door onderwatergrotten.

Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes

Acatenango vulkaan

Wanneer je Guatemala bezoekt, is het een must do om de Acatenango vulkaan te beklimmen. Tijdens deze zware hike daag je jezelf fysiek uit en trotseer je verschillende beklimmingen. Het eerste deel van de route is het zwaarste deel, gevolgd door een zigzagweg. Maar eindigen doen we (gelukkig) op een vlak deel. 

Ondanks de uitdagende klim, vergeet je alle inspanningen zodra je het adembenemende uitzicht ziet. Hier geniet je van een panoramisch landschap dat wellicht het mooiste is dat je ooit zult zien, en ervaar je niets anders dan rust en schoonheid. Richt je ogen zeker op de actieve vulkaan El Fuego, hij spuwt nog elke 20 minuten lava. Spektakel gegarandeerd!

Nog een tip: beklim de top van Acatenango vroeg in de ochtend wanneer het nog donker is. Zo kan je een prachtige sterrenhemel spotten en geniet je bovenaan van een machtige zonsopgang.

Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes
Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes

Op groepsreis naar Guatemala?

Kan je niet wachten en kriebelt het om zo snel mogelijk in te pakken en te vertrekken?

Ga dan mee als solo-reiziger op avontuurlijke groepsreis naar Guatemala en dompel jezelf onder tijdens een 14-daagse ontdekkingstocht. We verlaten platgetreden paden, duiken diep in de jungle, beklimmen vulkanen en snuiven de Mayacultuur op.

Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes
Backpacken in Guatemala: beste reistijd en plekjes

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.