fbpx
Beste reistijd Madeira

Wat is de beste reistijd voor Madeira?

door Travelbase

Wat is de beste reistijd voor Madeira?

Ontdek het prachtige eiland Madeira, waar weelderige natuur, een mild klimaat en eindeloze wandelavonturen samenkomen. Dit maakt het de ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Hoewel de zon hier vaak schijnt, worden de dagen ook af en toe onderbroken door flinke plensbuien. Tijd om het klimaat eens grondig onder de loep te nemen en te ontdekken wat nu eigenlijk de beste reistijd voor Madeira is.

Beste reistijd Madeira

Het klimaat van Madeira in een notendop

Het Portugees eiland Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, en behoort tot de subtropische eilandengroep genaamd Macaronesië. Het klimaat van Madeira wordt gekarakteriseerd als zacht en subtropisch, vergelijkbaar met het mediterrane klimaat dat veel voorkomt rondom de Middellandse Zee. Temperaturen variëren hier van gemiddeld 26 graden Celsius in de zomer tot 15 graden Celsius in de winter. Heerlijk, al zeggen we het zelf.

Zonneschijn en regenbuien

Madeira kent een duidelijk verschil tussen het regenseizoen (in de winter) en de droge maanden (in de zomer). Maar ook in het droogseizoen worden zonnige dagen af en toe onderbroken door verfrissende buien, die het eiland doordrenkt met een kleurrijk palet van flora en fauna. Onvoorspelbaar is het weer dus wel een beetje – vooral hoog in de bergen, maar dat lost een regenjas en paraplu al snel op. En in ruil voor die regenbuien, wordt je wel beloond met de prachtige natuur van het eiland!
Gelukkig kun je de ontberingen van extreem weer in ieder geval vergeten, want Madeira heeft geen uitersten zoals elders. Zeg maar dag tegen de intense hitte of de bittere kou, en hallo tegen de perfecte temperaturen voor wandelavonturen die het eiland doorkruisen.

Microklimaten

Madeira staat bekend om de diverse microklimaten, die elk een unieke sfeer en karakter bieden aan verschillende delen van het eiland. Door de geografische diversiteit variëren de klimatologische omstandigheden sterk, zelfs over kleine afstanden.
Aan de zuidkust van het eiland heerst een mediterraan klimaat, gekenmerkt door warme temperaturen en weinig neerslag.
Het centrale bergachtige gebied van Madeira kent een koeler en natter klimaat, met regelmatige mist en neerslag die bijdragen aan de weelderige vegetatie en groene landschappen.
De noordkust staat bekend om haar vochtige klimaat, met meer neerslag en weelderige vegetatie.

De beste reistijd

Om inzicht te krijgen in de beste reistijd voor Madeira duiken we in de verschillende seizoenen.

De lente

Direct na het regenseizoen in de winter, betovert de lente Madeira met een explosie van leven. Bloemen bloeien, vogels zingen en de hele natuur ontwaakt uit haar winterslaap. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 17°C en 22°C, waardoor het ideaal is voor buitenactiviteiten zoals wandelen en sightseeing, zonder dat het te warm wordt. Dit seizoen is perfect voor diegenen die willen genieten van milde temperaturen en prachtige landschappen, zonder de drukte van het hoogseizoen.

De zomer

De zomer brengt lange, zonnige dagen naar Madeira, met temperaturen die gemiddeld tussen de 22°C en 26°C liggen. Deze warmere temperaturen maken het perfect voor liefhebbers van warm weer en strandgangers. Hoewel het drukker kan zijn dan in andere seizoenen, biedt de zomer de perfecte gelegenheid om te genieten van de vele outdoor activiteiten die het eiland te bieden heeft, zoals wandelen, snorkelen en surfen.

De herfst

In de herfst blijft Madeira nog steeds warm en uitnodigend, met temperaturen die gemiddeld tussen de 20°C en 24°C liggen. Dit seizoen markeert het begin van de oogsttijd voor de beroemde Madeira-wijnen, wat een extra reden kan zijn om het eiland te bezoeken en deel te nemen aan de festiviteiten. De herfstkleuren beginnen langzaam te verschijnen en het is een geweldige tijd om te genieten van rustige wandelingen door de weelderige landschappen. Het regenseizoen begint rond half oktober, met een gemiddelde neerslag van 60 tot 110 millimeter per maand.

De winter

Hoewel de winter op Madeira nog steeds relatief mild is vergeleken met vele andere bestemmingen, kan deze periode gekenmerkt worden door aanzienlijke neerslag als gevolg van het regenseizoen. Met maar liefst de helft van de dagen regen, kan reizen tijdens deze periode als minder prettig worden ervaren. De temperaturen blijven mild, variërend tussen de 16°C en 20°C.

Zoals je ziet verwelkomt Madeira je het hele jaar door met aangename temperaturen. Wil je echter het regenseizoen vermijden, dan is de beste reistijd tussen april en oktober.

Ontdek Madeira’s natuurschoon

Er is geen betere manier om de overvloedige pracht van Madeira te ervaren dan al wandelend door de diverse landschappen te trekken. Pas wanneer je echt vertraagt, hoor je de vogels fluiten, zie je de vele tinten groen en voel je de verfrissende bries van de oceaan.

The Madeira Trail is een uitdagende en opwindende wandeltocht die avontuurlijke reizigers de mogelijkheid biedt om het eiland van west naar oost te doorkruisen. In vijf dagen tijd ontdek je alle wonderen van het eiland: van ruige bergen tot schilderachtige kustlijnen en de typische levadas (irrigatiekanalen). We kunnen zonder twijfel zeggen dat Madeira elke wandelaar betovert met zijn natuurlijke schoonheid en ongerepte landschappen.

Dus trek je wandelschoenen aan, bereid je voor op een onvergetelijke reis en laat je betoveren door de wonderlijke paden van The Madeira Trail.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.