fbpx
8x winteractiviteiten in IJsland die je écht moet doen

Waarom Noord-IJsland dé Noorderlicht bestemming is

Op het noordelijk halfrond van onze planeet verschijnt een natuurlijk wonder waar velen van dromen: het Noorderlicht. Maar wat weinig mensen weten, is dat Noord-IJsland een van ’s werelds meest indrukwekkende plekken is om dit adembenemende spektakel te aanschouwen. We nemen je mee op reis en ontdekken waarom het een van de beste locaties op aarde is om het Noorderlicht te bewonderen. 

8x winteractiviteiten in IJsland die je écht moet doen

De magische cocktail voor het Noorderlicht

Noord-IJsland is the place to be om het Noorderlicht te spotten. Waarom, vraag je je af? Wij zetten de redenen voor je op een rijtje:

Het IJslandse polaire paradijs

Noord-IJsland ligt op een bevoorrechte locatie nabij de poolcirkel, wat betekent dat het letterlijk op de drempel van het Noorderlichtparadijs staat. Dit is de plek waar de aurora borealis vaak de nachtelijke hemel siert. Als dat geen reden is om je koffers te pakken, wat dan wel?

Bye-bye lichtvervuiling

In Noord-IJsland vind je geen reuzesteden met hun schijnwerpers die de hemel vervuilen. Hier wordt de nachtelijke duisternis gerespecteerd, wat betekent dat je niet hoeft te strijden tegen lichtvervuiling om het betoverende spektakel te zien.

Langer, donkerder en magischer

Wanneer de winter aanbreekt, strekken de nachten in IJsland zich uit tot epische lengtes. Dat betekent dat er genoeg tijd is voor het Noorderlicht om haar magie te vertonen. En omdat het zo lang donker is, zijn de kansen om dit natuurlijke wonder te aanschouwen des te groter.

Luchtkwaliteit on point

Noord-IJslandse lucht is puurder dan een ijsblokje rechtstreeks uit een gletsjer. Dit betekent dat er weinig luchtvervuiling is om de schittering van het Noorderlicht te verdoezelen. Het wordt hier dus extra spectaculair!

De beste maanden voor het Noorderlicht in IJsland

De beste tijd om dit natuurwonder te aanschouwen is tussen november en februari, wanneer de lange, donkere winternachten het podium vormen voor deze kosmische dans. In deze periode stralen de lichten met hun betoverende groene, paarse en roze tinten. Combineer deze unieke ervaring met de adembenemende sneeuwlandschappen, warmwaterbronnen en avontuurlijke activiteiten die IJsland te bieden heeft in de winter.  

Tips voor jouw Noorderlicht expeditie

  1.   Zoek de duisternis op: Om het Noorderlicht te vangen, moet je de duisternis omarmen. Ontvlucht de stedelijke lichten en ga naar de donkere, afgelegen plekken in het Noorden van IJsland. Hier geldt: hoe donkerder de lucht, hoe groter de kans op Noorderlicht. Het Noorderlicht laat zich grillig zien, soms de hele avond, soms slechts enkele minuten. Dus ontspan, steek een kampvuur aan, en geniet van het wachten onder het genot van wat lekkers.
  2.     Download een app: Om de kans op het zien van het Noorderlicht te vergroten, kun je gebruik maken van een app (Aurora, Aurora Forecast 3D of Northern Light Alert). Deze apps helpen je een handje met voorspellingen, zonneactiviteit en de KP-index. De beste tijden om de aurora borealis te spotten liggen doorgaans tussen 22.00 en 02.00/03.00 uur (lokale tijd). En vergeet niet, een heldere hemel is essentieel.
  3.     Kleed je warm aan: Het zal je niet verbazen dat de temperaturen in de winter in IJsland rond het vriespunt liggen. En gezien je soms uren vol spanning aan het wachten bent op het Noorderlicht, is het een absolute must om je warm aan te kleden. Laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Begin met thermisch ondergoed, voeg dan nog een extra laag kleding toe en eindig met een dikke winterjas. Vergeet daarnaast niet om een thermoskan koffie of soep mee te nemen om je warm te houden.

Zo leg je het spektakel vast op foto

Als je het geluk hebt om het Noorderlicht te aanschouwen, ga je met volle aandacht in het moment op. Geen woorden kunnen het gevoel omschrijven dat je ervaart wanneer je met eigen ogen dit natuurwonder ziet. Maar hé, laten we eerlijk zijn, je wilt dit magische spektakel ook vastleggen, zodat je er thuis van kunt nagenieten. En soms is je camera zelfs sneller dan je ogen omdat het toestel meer licht kan opvangen. Dus, fototips zijn vast gewenst. 

We raden het aan om thuis alvast te oefenen met je camera-instellingen, je wilt immers geen kostbare seconde missen als het Noorderlicht opdoemt. En o ja, onthoud dat de kou je batterijen sneller leegzuigt, dus houd ze warm en zorg voor een reserve. Of je nu een smartphone of een professionele camera gebruikt, hier zijn enkele tips die je helpen om geweldige beelden te maken:

Met je Smartphone

  • Gebruik een statief of zoek een stabiel oppervlak om je iPhone op te laten rusten om trillende foto’s te voorkomen.
  • Gebruik de handmatige scherpstellingsfunctie en stel deze in op oneindig om de sterren (en het eventuele Noorderlicht) scherp op je foto’s te krijgen.
  • Pas de belichtingsinstellingen in de camera-app van je iPhone aan om het beeld zo nodig helderder of donkerder te maken.
  • Vermijd het gebruik van de flitser, want die kan de natuurlijke schoonheid van het Noorderlicht verpesten.
  • Gebruik de timerfunctie of oortjes voor het maken van de foto, zodat je niet op het scherm moet tikken.

Met een professioneel fototoestel:

  • Gebruik een groothoeklens om zo veel mogelijk van de hemel vast te leggen.
  • Gebruik een statief om trillende foto’s en lange belichtingen te voorkomen.
  • Stel je camera in op de evaluatieve of matrix meetstand om het beste belichtingsniveau voor het hele frame te krijgen.
  • Gebruik een hoge ISO om meer licht op te vangen en onscherpte in je foto’s te verminderen.
  • Gebruik een afstandsontspanner of zelfontspanner om cameratrilling te voorkomen bij lange belichtingen.

De ultieme Noorderlichtreis

Ben je helemaal in hogere sferen door het Noorderlicht? Dan wacht er een magisch avontuur op jou in IJsland met Arctic Travel. Wist je dat dit ruige eiland in de winter nog veel meer te bieden heeft? Van opwindende waterval avonturen tot vredige sneeuwschoenwandelingen en adembenemende huskysafari’s. De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Waar wacht je nog op? Plan vandaag nog jouw droomreis

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.