fbpx
Sri Lanka voor foodies: dit móét je proeven tijdens je Tuk Tuk Trip

Sri Lanka voor foodies: dit móét je proeven tijdens je Tuk Tuk Trip

door TukTuk Tripper Irolt

Sri Lanka voor foodies: dit móét je proeven tijdens je Tuk Tuk Trip

Dat Sri Lanka een waanzinnige bestemming is voor liefhebbers van natuur en cultuur wist je waarschijnlijk al, maar deze paradijselijke plek is ook écht een fantastische bestemming voor de foodies onder ons. Tijdens een rondreis door Sri Lanka kom je een gigantische verscheidenheid aan kruiden en specerijen tegen in plantages of, leuker nog, in het wild. En die geweldige hoeveelheid smaakmakers – van peper en kardemom tot kaneel en nootmuskaat – komen ook rijkelijk terug in de fantastische Sri Lankaanse keuken.

Tijdens mijn rondreis heb ik zoveel mogelijk Sri Lankaanse specialiteiten geprobeerd en hieronder vind je mijn absolute tips. Dit is wat je moet proeven tijdens je Tuk Tuk Trip. Eet smakelijk!

Sri Lanka voor foodies: dit móét je proeven tijdens je Tuk Tuk Trip

1. Rice & curry

Ik ben geen rekenwonder, maar ik schat in dat de gemiddelde Sri Lankaan voor zo’n 80% uit rice and curry bestaat; het is werkelijk o-ver-al te vinden. En dat is goed nieuws, want het is geweldig lekker. Rice and curry is namelijk niet gewoon een bord met rijst en één curry, nee, het is een tafel vól met de lekkerste gerechtjes. Een kleurrijke mix van de heerlijkst geurende specerijen en verse groenten. 

Rijst is – je verwacht het niet – een vast onderdeel van deze nationale dish van Sri Lanka, maar de curry’s die je erbij krijgt verschillen per locatie. Het is vaak maar net wat er lokaal wordt verbouwd. Vrijwel altijd zit er een dahl bij de selectie, de overheerlijke linzencurry die je misschien ook vanuit de Indiase keuken wel kent. De overige curry’s zijn altijd weer een verrassing. Het is vaak een mix van groenten en vlees, maar ook voor mij als vegetariër was het onmogelijk om verveeld te raken, zo groot is de variatie. Bestel de rice & curry dus vooral op meerdere momenten tijdens je trip, het smaakt sowieso naar meer.

blog: Sri Lanka voor foodies: dit móét je proeven tijdens je Tuk Tuk Trip

2. Pol Sambol

Een speciale shout-out naar de pol sambol, die vrijwel altijd onderdeel is van de rice & curry, maar die ook los kan worden besteld. Pol sambol is een pittige kokosnootsambal die aan elke maaltijd een flinke dosis smaak toevoegt. Gemaakt van versgeraspte kokos, rode uien, chilipepers, limoensap en kruiden, heeft het de perfecte balans tussen pittig en verfrissend. Het is niet alleen een bijgerecht, maar een essentieel onderdeel van je Sri Lankaanse culinaire ervaring.

3. Vegetable Kottu Roti

Een collega had me voorafgaand aan mijn Tuk Tuk Trip getipt om kottu roti (letterlijk vertaald ‘gehakt brood’) te gaan proeven, en ó wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Het verhaal gaat dat het gerecht is ontstaan door een slimme chef die van overgebleven roti (flatbread) een nieuw gerecht heeft gemaakt – hartstikke efficiënt en duurzaam. De in reepjes gehakte roti worden geroerbakt met curry en ui en vormen uiteindelijk een superlekker geheel. Let wel: kottu roti vult enorm. Overweeg dus om een bord te delen met iemand, of sla je voorgerecht of dessert een keertje over.

4. Thee

De vroegere naam van Sri Lanka is Ceylon en wanneer je de binnenlanden van het land gaat verkennen, snap je helemaal hoe die beroemde theesoort (juist ja, de Ceylonthee) aan zijn naam is gekomen. De theeplantages bedekken een groot deel van het spectaculaire heuvellandschap, vaak onder een dikke deken van mist. Thee is zonder twijfel een van de specialiteiten van Sri Lanka, dus vergeet vooral niet om regelmatig een kopje te proeven. Al zullen de ontzettend gastvrije Sri Lankanen je al snel pro-actief een pot thee voorschotelen.

De (meestal) zwarte thee is zó smaakvol en aromatisch, dat je het gebrek aan echt goede koffie prima zal overleven. Het bezoeken van een van de beroemde theeplantages en –fabrieken is bovendien een van mijn dikke tips voor je bezoek aan Ella. Het is reuze interessant om meer te weten te komen over hoe de meest gedronken warme drank ter wereld wordt omgetoverd van plant tot drank. Je zult nooit meer op dezelfde manier naar je vertrouwde kopje thee kijken.

Sri Lanka voor foodies: dit móét je proeven tijdens je Tuk Tuk Trip

5. Wood apple juice

Voor mij was wood apple juice een van de leukste ontdekkingen tijdens m’n Tuk Tuk Trip door Sri Lanka. Wood apple (in het Nederlands ook wel ‘olifantsappel’, of lekker letterlijk ‘houtappel’), is een vrucht die ik nog niet eerder was tegengekomen. In Sri Lanka komt de vrucht van nature voor en lusten ze er wel sap van – ik snap inmiddels wel waarom.

De wood apple lijkt op het eerste gezicht een klein beetje op een kokosnoot en, niet schrikken nu: het sap is bruin. En nee, het ziet er dus niet per se appetijtelijk uit, maar laat je daar vooral niet door weerhouden. Het is namelijk heel lekker én het schijnt ook nog eens barstensvol antioxidanten te zitten. En die smaak, tja, die is heel lastig te omschrijven. Het sap is lichtzuur en heel funky, maar laat zich moeilijk vergelijken met andere sappen. Gewoon proberen dus!

blog: Sri Lanka voor foodies: dit móét je proeven tijdens je Tuk Tuk Trip

Een culinaire reis met je eigen tuktuk

Voor wie al trek gekregen heeft: proeven is geloven, dus zet Sri Lanka direct op je bucketlist! Mijn suggestie: bovenaan je bucketlist. Naast het heerlijke eten heeft deze topbestemming namelijk nog veel meer te bieden. De allerbeste manier om al het moois (en lekkers) van Sri Lanka te ervaren, is wat mij betreft om een rondreis te maken met het legendarische voertuig waar het land om bekend staat – de tuktuk. Met de zorgvuldig uitgestippelde reis van The Tuk Tuk Trip beleef je alle (culinaire) hoogtepunten op de meest zorgeloze en authentieke manier. Het avontuur van je leven, mark my words!

Sri Lanka voor foodies: dit móét je proeven tijdens je Tuk Tuk Trip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.