fbpx
Alles wat je moet weten over de legendarische treinrit van Ella naar Kandy

Alles wat je moet weten over de legendarische treinrit van Ella naar Kandy

door TukTuk Tripper Irolt

Alles wat je moet weten over de legendarische treinrit van Ella naar Kandy

Je hoeft geen fanatieke treinspotter of modeltreinverzamelaar te zijn om de trein tussen Ella en Kandy te waarderen. De treinreis wordt door velen zelfs omschreven als een van de mooiste treinreizen ter wereld. En dat is niet voor niets. Hieronder vertel ik je alles wat je moet weten over de legendarische treinrit van Ella naar Kandy. Eén van de hoogtepunten tijdens mijn onvergetelijke Tuk Tuk Trip door Sri Lanka.

Alles wat je moet weten over de legendarische treinrit van Ella naar Kandy

De verbluffend mooie route

Dit beroemde traject gaat door het hart van het bergachtige landschap van Sri Lanka, dwars door de mooiste heuvellandschappen, bossen en langs spectaculaire watervallen. Indrukwekkende vergezichten worden afgewisseld met pittoreske dorpjes en de mooiste (en kleinste) treinstationnetjes denkbaar.

De route strekt zich uit over ongeveer 144 kilometer, maar door de enorme verscheidenheid aan landschappen krijg je zo’n beetje een samenvatting van al het moois dat Sri Lanka te bieden heeft.

Reizen met de trein vond ik bovendien de perfecte manier om een glimp op te vangen van het echte Sri Lankaanse leven. Ondanks dat het traject door veel toeristen is ontdekt, maken nog steeds veel Sri Lankanen gebruik van deze verbinding. Conducteurs in prachtige uniformen maken de beleving helemaal af.

Het perfecte startpunt: Ella

Ella is voor velen een belangrijke, en misschien zelfs de leukste stop tijdens een rondreis door Sri Lanka. Goed om te weten: om over de beroemde Nine Arch Bridge heen te gaan met de trein, moet je vanuit Ella de andere kant op reizen, richting Badulla. Tijdens je verblijf in Ella moet je een bezoek aan de brug dan ook zeker niet overslaan. Het is een van mijn absolute tips voor Ella. De trein langzaam over de brug zien rijden, met uitzicht op de schitterende vallei eronder, is heel indrukwekkend.

Alles wat je moet weten over de legendarische treinrit van Ella naar Kandy
Alles wat je moet weten over de legendarische treinrit van Ella naar Kandy

De treinen en hun klassen

Er zijn verschillende treinen op de route van Ella naar Kandy (en vice versa), wisselend in comfortniveaus en reistijden. Elke trein heeft verschillende klassen en na twee keer deze treinreis te hebben gemaakt, is mijn beleving dat het niet gek veel uitmaakt voor welke je kiest. Tenminste, niet wanneer je vanuit Ella slechts een klein deel van de route gaat afleggen.
Veel mensen gaan vanuit Ella bijvoorbeeld richting Haputhale of Bandaruwela en met een tuktuk of taxi terug, zodat je geen volledige dag kwijt bent. Voor wie benieuwd is, deel ik hieronder de belangrijkste verschillen per klasse.

  • Eerste klasse: dit is, surprise-surprise, de meest comfortabele klasse met ruime zitplaatsen en airconditioning. Deze klasse is ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar wat extra comfort. Vooral wanneer je van plan bent om de volledige treinreis te maken, kan dit fijn zijn. Voor het geld hoef je het trouwens niet te laten; ik was slechts een paar euro kwijt voor deze (duurste) klasse. Toen ik de treinreis helemaal vanuit de hoofdstad Colombo maakte, ruim tien uur lang, waren er alleen nog maar kaartjes voor de eerste klas. Iedereen die ik had gesproken zei dat de eerste klas niet leuk was omdat de deuren naar buiten niet open zouden kunnen (en je dus geen foto’s in de deuropening kunt maken), maar bij mij stonden ook in de eerste klas de deuren wagenwijd open. Het nadeel vond ik dat je hier vooral met andere toeristen zit, en dus de lokale sfeer een beetje mist.

 

  • Tweede klasse (reserved): deze klasse biedt een goede balans tussen comfort en budget. De stoelen zijn comfortabel en er zijn grote ramen om van het uitzicht te genieten. De meeste mensen die ik sprak, kozen voor de tweede klas ‘reserved’ tickets en waren daar heel tevreden over. Toen ik van Ella naar Haputhale reisde, koos ik ook voor de tweede klas. Er was meer dan genoeg ruimte om de mooiste plaatjes te schieten én je kon er leuk kletsen met lokale reizigers.

 

  • Derde klasse: de derde klasse is natuurlijk de meest voordelige keuze. En hoewel de stoelen eenvoudiger zijn en het er een stukje warmer en drukker kan zijn, biedt het wel een authentieke treinervaring doordat veel locals voor deze coupés kiezen. Vooral voor een kleiner deel van de route (naar bijvoorbeeld Haputhale) kun je dus ook prima voor deze klasse gaan!

Regel je treinreis van Ella naar Kandy vooraf

Het is aan te raden om je tickets vooraf te boeken, met name wanneer je van plan bent om naar Kandy te reizen, of zelfs Colombo. Als je zo lang in de trein zit met je bagage, is het wel fijn om zeker te zijn van een zitplaats in de eerste of tweede klasse. Vooral tijdens het hoogseizoen is de vraag naar deze treinkaartjes groot.

Je kunt de kaartjes online bestellen en ophalen bij de balie op een van de aangegeven stations. Nog makkelijker: als je Sri Lanka net als ik gaat verkennen met Travelbase, dan kan deze treinreis vooraf voor je worden geregeld. Ideaal.

Alles wat je moet weten over de legendarische treinrit van Ella naar Kandy
Alles wat je moet weten over de legendarische treinrit van Ella naar Kandy

Het spectaculairste uitzicht in Sri Lanka

Benieuwd aan welke kant je het beste uitzicht hebt? Goed nieuws: aan beide kanten is heel veel moois te zien. Toch zou ik je aanraden om bij vertrek vanuit Ella (richting Kandy) te kiezen voor een zitplaats aan de rechterkant van de trein. En dus aan de linkerkant vanuit Kandy. Als je aan de andere kant zit, zul je namelijk geregeld tegen een bergwand of dichte begroeiing aankijken. En dat is zonde, want je wil de verbluffende vergezichten écht niet missen.

Wat je verder nog moet weten

Vergeet niet om iets te eten en drinken mee te nemen. Hoewel er op sommige treinen soms verkopers langskomen met eten en thee, is het verstandig om zelf een en ander bij je te hebben. Ook wc-papier is handig om mee te nemen.

Het kan in een aantal coupés flink warm worden, dus neem vooral genoeg water mee. In de heuvels kan het ’s ochtends en’ s avonds juist vrij fris zijn. Zorg er dus ook voor dat je een extra laagje kleding meeneemt.

Een oogverblindende bucketlist-ervaring

Ben je enthousiast geworden over deze legendarische treinreis door Sri Lanka? Meld je dan net als ik aan voor The Tuk Tuk Trip. Een avontuur dat garant staat voor een ónvergetelijke ervaring dwars door de ‘parel van de Indische Oceaan’. Van de mooiste zonsondergangen en eeuwenoude tempels tot de allerbeste surfspots en prachtige natuur, ik krijg er spontaan heimwee van. Met recht een bucketlist-ervaring!

Alles wat je moet weten over de legendarische treinrit van Ella naar Kandy

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.